"Життя Гі де Мопассана"

 Життя, що не кажіть, не настільки чудове. Але й не таке погане, як про нього думають.

Гі де Мопассан 



 170 років тому, 5 серпня у Франції народився письменник Анрі Рене Альбер Гі де Мопассан. Батько дворянин незабаром розорився, а після народження другої дитини, розлучився з матір'ю Анрі.

   Гі де Мопасан провів своє дитинство з мамою на віллі "Les Verguies" в Етретаті, поміж морем та полями. Займався риболовлею з місцевими рибалками та розмовляв говіркою місцевих селян.У 13 років майбутній письменник почав навчатися в духовній семінарії, але вчитись довго там не зміг, бо постійно втікав. В ці ж роки проявляється його письменницький талант, він написав вірш "Давно відчужений від світу".Після закінчення ліцею у 20 років починає навчатися юриспруденції. Згодом бере участь у франко-прусській війні 1870-1871 років.Сім'я Мопассанів була розорена. Щоб прогодувати рідних, письменник влаштовується на роботу в морське міністерство, де пропрацював 10 років.Література продовжувала його захоплювати, і він написав першу новелу "Спадщина".За наступні 11 років Гі де Мопассан написав близько 60 творів і безліч віршів, об'єднаних у збірники. Найвідомішими творами автора є "Милий друг", "Життя", "На воді" та інші. Його вважають натуралістом і декадентом, відомий в основному завдяки своїм новелам. Творам притаманні сильні акценти іронії, сатири та суспільної критики.У ніч проти 2 січня 1892 року Мопассан спробував накласти на себе руки, але служник підмінив патрони в його пістолеті на холості. Після цього письменник розбив вікно й намагався перерізати собі горло. 6 січня його поклали у клініку доктора Еміля Бланша. Там він помер від прогресивного паралічу нервової системи. Смерть наступила за місяць до сорока трьох років, 6 липня 1893 року, після вісімнадцяти місяців майже повного божевілля.
    Гі де Мопассана поховали на цвинтарі Монпарнас у Парижі. Цвинтар вважається найпрестижнішим у столиці Франції. Там поховані президент Франції Поль Дешанель, Жан-Поль Сартр, поет Шарль П'єр Бодлер.

На абонементі художньої літератури для читачів організована  книжкова виставка "Життя Гі де Мопассана"
 





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Книжкова виставка "Добровольці - воїни світла"

Хай буде дитинство щасливим усіх дітей світу!