Вже скоро Великдень - свято чудес!

   Великдень святкують у всьому світі. Традиції святкування цього свята  в різних країнах  схожі між собою. Сьогодні ми "помандруємо" деякими країнами  і дізнаємося багато цікавого про Великдень. В Україні святкувати Великдень почали наприкінці першого тисячоліття з приходом християнства.
   Світле Воскресіння прийнято наповнювати добрими справами, чимало обрядів і традицій в Україні пов'язані з ним.


У кожного з нас свято Великодня асоціюється з хресним ходом зі свічками (вогонь, який символізує Боже Світло, від якого всі віруючі можуть запалити лампадки,  свічки і понести їх додому),   радісним співом і взаємними привітаннями: "Христос воскрес!" - "Воістину воскрес!". До цього ще можна віднести: улюблені з дитинства рум'яні паски з родзинками, розписані яйця - писанки, крашанки (яйце - символ життя і чудесного воскресіння),  пасхальна трапеза, яка настає після Великого посту, і відбувається зі свяченими пасками, писанками, які вважаються символом Воскресіння Христового, а також сирами та ковбасами.
   Наприклад, у США атрибутом  свята є Великодній Кролик, який зображують на листівках, випікають печиво. Вночі перед святом ховають шоколадні яйця, а вранці діти їх шукають.



   В Італії, напередодні, по домівках розносили палаючий факел - вогонь із церкви, однак сьогодні на місце цієї традиції прийшли феєрверки. Смаколиками на Великдень тут - креветки, кальмари, томати, пармезан, а на десерт - еспресо,  коломба (італійський великодній кекс) і тирамісу. 
   Для шведів великоднім символом є не яйце, а саме курча. Тому жителі прикрашають ними свої домівки. Крашанки вони роблять з картону, а всередину кладуть цукерки.



    В Німечинні традицією є прикрашати великоднє дерево, воно є атрибутом свята. Жителі цієї країни ховають у будинку фарбовані яйця, а діти їх шукають, увечері ходять до друзів на чаювання, а також запалюють родинне вогнище, яке символізує прихід весни і спалення поганих почуттів. 
  У Греції жінки печуть "цукерію" - солодкі здобні булочки, а яйця фарбують виключно у червоний колір. 
  У Болгарії люди виготовляють багато глиняних горщиків із хорошими побаженнями та скидають їх з верхніх поверхів будинків на знак перемоги над злом. А кожен бажаючий може взяти собі кусник цього горщика додому на щастя.
    Ось ми з вами віртуально побували напередодні свята у різних країнах і бачимо, що святкування  його схожі. Але одне залишається незмінним - чисті думки і побажання для всіх людей планети.
   Дай, Боже, вам від Великодня до Великодня з роси і з води, аби вашу хату лихо минало, а щастя на лаві сідало!   Зі святом вас!  Із Великоднем!  Будьте здорові і живіть у любові, дорогі наші читачі.











Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Книжкова виставка "Добровольці - воїни світла"

Хай буде дитинство щасливим усіх дітей світу!