Книги - незмірна глибина мудрості

Книги - морська глибина,
Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить.
                           Іван Франко
І, дійсно, це так, що книга -  це як бездонна  морська глибина знань. Вона манить до себе і коли ти вже в її полоні, то відірватися неможливо. Сьогодні, коли без Інтернету та цифрових технологій важко уявити собі життя та роботу, здається, що книга відступає, мабуть, і не на другий, а на третій план. Але це зовсім не так. Її величність Книга була і залишається незамінним всезнаючим помічником, супутником людини, мовчазним другом та радником, невичерпним джерелом мудрості. 
Книга відіграє провідну роль у  розвитку кожного народу. Сьогодні, 23 квітня, відзначається Всесвітній день книги та авторського права. Це свято авторів, видавців, бібліотекарів, читачів, критиків та людей, які мають справу із книговиданням... 
Традиція святкування зародилася ще в іспанській Каталонії, де вже понад 80 років люди в день святого Георгія дарують червоні троянди і книжки тим, кого люблять: троянда символізує кров, пролиту Георієм (покровителем Каталонії) у битві з драконом, а книга нагадує про сумну дату 23 квітня 1616 р. - день смерті видатного іспанця Мігеля де Сервантеса Сааведри, автора безсмертної літературної перлини "Хитромудрий ідальго Дон Кіхот з Ламанчі". "Винуватців" цього свята багато, ну ось деякі з них: 23 квітня народилися такі видатні постаті світової літератури, як французький письменник Моріс Дрюон, ісландський лауреат Нобелівської премії з літератури Галдор Лакснесс, українські письменники - Григорій Тютюнник і наш Василь Земляк (ім'я якого носить наша Центральна міська бібліотека).
І сьогодні в цей день про книги і про людей, які причетні до них, можна говорити дуже багато. Зараз ми певним чином обмежені у спілкуванні зі своїми користувачами (у зв'язку з карантином), однак  підготували для вас дуже цікаві добірки пам'ятників і не простих, а пам'ятники про книги, як на Україні так і за кордоном. Насолоджуйтесь і пам'ятайте: "Все буде добре!" 
Хто полюбить книгу, 
той далеко піде у своєму розвитку.
 Книга рятує душу від здерев'яніння.
                                     Т.Г. Шевченко

Пам'ятник Кирилу і Мефодію в Мукачеві


Пам'ятник у Полтаві 


Пам'ятник книголюбам у Одесі




Сходи пізнання у парку КПІ, Київ


Пам'ятник українській книзі 


Пам'ятник у Канаді



Пам'ятник у Кореї 


 Пам'ятник у США


 Пам'ятник у Китаї та Турції


 Пам'ятник в Іспанії


 Пам'ятник в Індії


 Пам'ятник в Барселоні


 Пам'ятник у Берліні

            Фото з відкритих джерел Інтернету





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Книжкова виставка "Добровольці - воїни світла"

Хай буде дитинство щасливим усіх дітей світу!