Уклін живим - загиблим слава!

8-9 травня в Україні  і в усьому світі відзначають День пам'яті та примирення, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Ці дні присвячені пам'яті тим мільйонам людей, чиє життя було обірване насиллям світового маштабу, людям усіх рас і націй, воїнам і мирному населенню,  усім тим, хто загинув на її фронтах і окопах, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти і тим, хто вижив, і пройшов усі  кола пекла Другої світової війни.

...Звання, і прізвища, і дати.
Печалі бронзові лиття.
Лежать наморені солдати, 
а не проживши й півжиття.
     Ліна Костенко

Дні пам'яті та примирення були проголошені рішенням 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 24.11.2004 року. В Україні День пам'яті і примирення встановлено згідно з Законом України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років"
Символом цього дня з 2014 року є квітка маку. Її зображення з одного боку - квітка маку, а з іншого - кривавий слід від кулі. 
Для України Друга світова війна - національна трагедія, внаслідок якої під час бойових дій та в полоні загинуло мільйони військових, підпільників і цивільних, близько 4-5 млн. цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, багато жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини.
Друга світова війна - свідчення прояву патріотизму воїнів-українців. За тяжких умов панування тоталітарної системи, ціною незчисленних втрат вони змогли захистити свою Батьківщину.
Гідно вшановуємо пам'ять подвигу українського народу в Другій світовій війні, його вагомий внесок в перемогу Антигітлерівської коаліції, засвідчуємо повагу до всіх борців проти нацизму, увічнюємо пам'ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних  у роки війни.

Маки зацвітають на світанку,
Переймають колір у зорі.
Хлопченятко осідлало танка:
Ніби мак сорочечка горить...

Витягнув із пазухи букета
І поклав на люк, що обгорів,
Відблиском сигнальної ракети
спалахнули ніжні кольори.

І здалося салютують маки
Літу, сонцю, райдузі, мені.
І горить пелюстка теплим лаком,
Як медаль на танковій броні.
Ніна Комашня ("Медаль")









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Книжкова виставка "Добровольці - воїни світла"

Хай буде дитинство щасливим усіх дітей світу!